Trods stigende renter og inflation betaler vi stadig vores terminer til tiden

De høje renter og inflationen har ikke rystet landets boligejere, som ifølge de seneste tal stadig er forbilledlige betalere.

Med den højeste inflation i fyrre år og med et renteniveau, hvis lige ikke er set siden starten af nullerne, burde andelen af boligejere, der ikke er i stand til at betale deres terminer eller såkaldte boliglån til tiden, stige, men set over de sidste to år er det ikke tilfældet. Ifølge de nyeste opgørelser fra Finans Danmark, som registrerer mængden af restancer til realkreditinstitutterne, har andelen af restancer ligget stabilt på ca. 0,15 procent de seneste to år.

Ifølge ejendomsmæglerkæden Estate, som har kigget nærmere på tallene, er den lave andel af restancer eller boligejere, som ikke er i stand til at betale til tiden, et udtryk for, hvor solidt det danske boligmarked er.

-Selvom mange boligejere har oplevet at skulle betale tre til fire gange mere for deres boliglån, har det ikke slået dem ud. Og boligmarkedet som sådan har heller ikke modtaget drøje hug, som man kunnet have forventet. Det er utroligt positivt, at boligejerne trods markante udsving stadig kan holde skindet på næsen, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Han mener, at den lave andel af restancer hovedsageligt skyldes erfaringerne fra Finanskrisen og de stramninger, der blev indført efter 2008.

-Efter finanskrisen gik folk vitterligt fra hus og hjem og tabte store boligformuer med den uheldige følge, at det tog mange år at få genoprettet dansk økonomi. De skærpede lånekrav, der siden blev indført, skabte gennemsigtighed og sikkerhed. Og det kan vi glæde os over nu, hvor boligmarkedet trods pres klarer sig over al forventning, siger Thomas Hovgaard.

Endnu en væsentlig faktor til at forklare, hvorfor danske boligejere er forbilledlige betalere, skal ifølge Estate findes i den høje beskæftigelse.

-Det er alt andet lige lettere at betale regningerne, når der går en løn ind hver den første, og ud fra de seneste beskæftigelsestal tyder det på, at langt de fleste boligejere har en stabil indkomst. Det var langt fra tilfældet i starten af 2010'erne, hvor krisen på boligmarkedet derfor trak unødvendigt ud, siger Thomas Hovgaard.

Restancer i procent over tid

2021K2

2021K3

2021K4

2022K1

2022K2

2022K3

2022K4

2023K1

0,14

0,14

0,13

0,13

0,13

0,14

0,15

0,15

Kilde: Finans Danmark

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.